Münavebe İle Topraklarımızı Koruyalım, Verimi Arttıralım

Münavebe İle Topraklarımızı Koruyalım, Verimi Arttıralım
Münavebe İle Topraklarımızı Koruyalım, Verimi Arttıralım Admin
Bu içerik 461 kez okundu.
Reklam

 

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş Münavebe sisteminin Niğde topraklarının daha verimli hale gelmesi açısından büyük önem taşımakta olduğunu söyledi. 

Müdür Baş; “Bitkisel üretimin esaslarından biri olan ekim nöbeti (münavebe) ile farklı bitkilerin birbirini izleyerek yetiştirilmesi, hem toprak hem de bitki açısından birçok yararlar sağlamaktadır. Aynı bahçe veya tarlanın üzerinde  bitkilerin, belirli bir sıraya göre arka arkaya yetiştirilmesi  Niğde topraklarının daha verimli hale gelmesi açısından büyük önem taşımaktadır. 

Niğde de daha verimli arazilerde tarım yapılabilmesi için münavebe sisteminin önemini belirten Tarım ve Orman il Müdürü Asım Baş, mevcut iklim ve toprak şartlarında azami bir gelir sağlayabilmek amacı ile kültür bitkilerinin birbirlerini karşılıklı olarak destekleyebilecek ve tamamlayabilecek bir şekilde art arda ekilmesi gerektiğini söyledi. 

Yıllardır süregelen şekilde her yıl ekim sistemi içerisinde tek bir ürünün yer almasının birçok zararı olduğunu ifade eden Baş “Ekim nöbeti uygulanmayan tarlalarda aynı toprak derinliğindeki besin elementlerinin azalması ve topraktaki dağılımlarının bozulması, farklı derinlikteki besin elementlerinden faydalanılamaması, hastalık ve zararlıların artması ve yabancı otların çoğalması gibi bir çok zarar görülmekte ve bunun beraberinde verim ve kalitede yüksek miktarda kayıplar olmakta.” diyerek ekim nöbeti uygulanmayan tarlalardaki toprakların yorgun olacağını sözlerine ekledi. 

Baş bu gibi zararların önüne geçilebilmesi için mutlak suretle ekim nöbetinin uygulanması gerektiğini hatırlatarak, “Ekim nöbeti uygulanan bir tarlada hastalık ve zararlı böceklerin kontrolü sağlanır. Örneğin; tarlaya üst üste Patates ekilirse, patateste hastalık yapan siğiller ve mantarlar yıldan yıla çoğalırlar. Bu mantarlar topraklarda uzun süre yaşamını sürdürdüklerinden patates üretiminin arkasından tekrar patates ekilmemelidir. Patates ekilen tarlalarda patatesten sonra hububat, fasulye, nohut gibi yem bitkileri ekilmelidir”  dedi. 

Baş ayrıca ekim nöbeti uygulamaları toprakta organik madde miktarının artırılmasına yardımcı olur. Özellikle  organik maddece fakir olan topraklarda uygulanacak ekim nöbeti içerisinde Patates, hububat,  baklagiller  ve   yem bitkileri ile yeşil gübre ve örtü bitkilerinin yer alması, toprağın organik madde miktarının ve su tutma kapasitesinin artırılmasına yardımcı olur.” derken ekim nöbeti uygulanan tarlalarda gübrelerden daha çok fayda sağlandığını  ve gübre tasarrufu olacağını vurguladı.(Adnan Çelebi)

 

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Yenel, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü mesajı yayınladı
Yenel, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü mesajı yayınladı
Polis, 6 bin 23 vatandaşa yönelik bilgilendirme çalışması yaptı
Polis, 6 bin 23 vatandaşa yönelik bilgilendirme çalışması yaptı