Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde Afet Eğitimi ve Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü iş birliğinde 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik olarak “Deprem ve Niğde’nin Depremselliği” adlı konferans gerçekleştirildi. Konferansta Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümümüz öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Şener ve Doç. Dr. Alper Gürbüz tarafından yapılan sunumla öğrencilere depremlerin ortaya çıkışı ve Niğde’nin depremselliğine ilişkin bilgi verildi. Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’mizde gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Çiçek, Genel Sekreter V. Abdulgani Özkan, Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Melih Ayhan, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, konuşmasına “Öncelikle bu felaket ile tarihsel süreç içerisinde ülkemizde meydana gelen diğer tüm afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum.
Yaralılarımıza ise acil şifalar dilerim. Üniversitemiz depremin ilk anından itibaren kriz masası oluşturarak deprem bölgesine yardım ve destek hizmetlerini koordineli bir şekilde yürütmüştür. Bu kapsamda Kahramanmaraş ilimize ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Üniversitemizle eşleştirilen Hatay Mustafa Kemal Üniversitesine altı tır ayni yardım malzemesi sorunsuz bir şekilde ulaştırılmıştır. (NÖHÜ)
Bununla beraber tüm yerleşkelerimiz, konukevlerimiz ve kampüsümüzde yer alan öğrenci yurtlarımız, barınma amacıyla depremzede misafirlerimiz ile şehrimiz sakinlerine açılmış; yerleşkemiz içerisindeki park alanlarının ise güvenli toplanma alanı olarak kullanılması sağlanmıştır. Süreç içerisinde Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Üniversitemiz üst yönetimi tarafından ziyaret edilmiş ve ilgili Üniversite yönetimiyle burada destek ve yardım hizmetlerine ilişkin bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirilmiştir. Hem deprem bölgeleri hem de depremzede misafirlerimiz için Üniversitemizin tüm akademik ve idari birimleri seferber edilerek yardım çalışmalarımız ve psikososyal destek faaliyetlerimiz aralıksız olarak sürmektedir.” ifadeleri ile başladı.
Rektör Uslu: “Deprem Konusunda Bilimsel Yöntemler ve Ar-Ge Çalışmaları Büyük Önem Taşıyor”
Konuşmalarında “Deprem maalesef ülkemizin bir gerçeğidir. Depreme karşı almamız gereken önlemlerin başında, bilimsel yöntemlerle zemin etüdü yapmak, ardından elde ettiğimiz bulgulara göre sağlıklı ve dayanıklı yapılar inşa etmek gelmektedir. Bu konuda yapılacak Ar-Ge çalışmaları ise büyük bir önem arz etmektedir.” sözlerine yer veren Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu açıklamalarının sonunda “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak düzenlediğimiz bu konferans ile alana ilişkin çalışmalarımızı ilimiz özelinde hızlandırma ve bu çalışmalara akademik destek sağlayarak farkındalık oluşturma niyetindeyiz. Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümümüz başta şehrimiz olmak üzere tüm ülkemize özellikle deprem konusunda bilimsel destek ve katkı sunma gayretindedir. Ayrıca alana yönelik disiplinler arası çalışmaların yapıldığı Afet Eğitimi ve Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezimiz ile multidisipliner yaklaşımla lisansüstü eğitim veren Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı’mız, Üniversitemizin bu alandaki gücünün ve çabasının en açık kanıtlarıdır.” dedi.
Korkanç: “Afet Bir Olayın Kendisi Değil, Doğurduğu Sonuçtur”
Afet Eğitim ve Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Mustafa Korkanç ise programdaki açıklamalarında “Afet toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan, etkilenen toplumun baş etme kapasitesinin yeterli olmadığı doğa, teknoloji veya insan kaynaklı olay olarak tanımlanmaktadır. Afet bir olayın kendisi değil, doğurduğu sonuçtur. Bilindiği gibi ülkemiz, dünyanın en etkin deprem kuşaklarından biri üzerinde yer almaktadır. 6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin, gerek şehir merkezlerinde gerekse de kırsal alanda bulunan yapılarda büyük hasarlar sonucu can kayıpları meydana getirdiğini üzülerek de olsa görmekteyiz. Birçok yapılar da kullanılamaz durumdadır. Bunun en önemli nedenleri arasında; yer seçimi, yapı tasarımına, yapı üretimi ve denetimine kadar olan sürecin yeterince iyi kurgulanamamış olması ön plandadır. Son yıllarda bu konularda karar vericilerin önemli adımlar attıkları görülmekle birlikte yer seçimi, yapı tasarımı, üretimi ve denetim süreçlerinde mühendislik bilimlerinin, gereklerinin tam olarak yerine getirilmediği sürece, meydana gelebilecek depremlerde ciddi can ve mal kayıplarının yaşanacağı unutulmamalıdır. Dünya Bankası'ndan üst düzey yetkilileri depremin meydana getirdiği hasarın 34.2 milyar dolar olduğunu, yeniden iyileştirme ve inşa maliyetlerininse bu miktarın iki katına çıkabileceği belirtiliyor. Afetlere hazırlıkta, toplumun her kesiminin bilinçlenmesi gereklidir. Bu konuda Devlet, bireyler ve sivil toplum kuruluşları farklı roller alabilir ve birbirleri ile ortaklaşa çalışmalar yapabilirler. Bu kapsamda en önce toplumumuzun geleceğini şekillendirecek bireyler olarak siz öğrencilerimizden başlamayı seçtik.” ifadelerini kullandı.
Öğrencilere Deprem Afeti İle Niğde ve Çevresinin Depremselliği Anlatıldı
Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Alper Gürbüz’ün 1 Mart Çarşamba günü lise öğrencilerine, Prof. Dr. Mehmet Şener’in ise 2 Mart Perşembe günü ortaokul öğrencilerine yönelik vermiş oldukları konferanslar kapsamında deprem konusu jeolojik özellikleri bağlamında ele alındı. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve ülkemizi büyük bir yasa boğan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ile 25 Şubat 2023 tarihinde ilimizde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki Obruk (Bor) depremi hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. Konferanslar soru cevap bölümünün ardından son buldu.
(NÖHÜ)