Müzede 500-600 Bin Yıllık Eser Bulunuyor

Müzede 500-600 Bin Yıllık Eser Bulunuyor
Müzede 500-600 Bin Yıllık Eser Bulunuyor Admin
Bu içerik 370 kez okundu.
Reklam

 

Türkiye’nin en iyi müzelerinden biri olan Niğde Müzesinde 21 bin 477 eser bulunurken bunlardan 2 bin 661 adet eser Niğde müzesi kapalı ve açık teşhir alanlarında teşhir edilirken, müzede bulunan eserler arasında en eski tarih olarak 500-600 bin yıllık Poleolotik döneme ait  obsidyen ve andezit taşından yapılmış eserler eserler sergileniyor.

Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağından kalma eserler Niğde Müzesinde teşhir salonlarında teşhir ediliyor.

Niğde Müzesi’nde, Orta Anadolu arkeolojisinin Paleolitik çağdan başlayarak kronolojik düzenle sunulduğu 6 teşhir salonu bulunmaktadır.

Niğde Müzesi’nde, Orta Anadolu arkeolojisinin kronolojik düzenle sunulduğu 6 teşhir salonu bulunmaktadır. Eserlerin büyük bir çoğunluğu bölgede yapılmakta olan kazılardan elde edilen buluntular oluşturmaktadır. İslam Medeniyeti başta olmak üzere,  Neolitik ve Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağın, Geç Hitit- Frig Helenistik, Roma ve Bizans Dönemi Grek, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami-Osmanlı dönemi Selçuklulardan Etnoğrafik Eserler olmak üzere müzede 21 bin 477 adet eser bulunmakta bunların 2 bin 661 adeti teşhir salonlarında sergilenmekte ve 18 bin 816 adeti ise müzemizin deposunda bulunmaktadır. Niğde müzesinde teşhir edilen eserler arasında 500-600 bin yıllık poleolitik döneme ait eserler sergileniyor.

Atatürk’ün talimatıyla 85 yıl önce Niğde’nin Çiftlik İlçesi’ndeki Göllüdağ’da yapılan kazılarda ortaya çıkartılan  saray kapılarının süslemesinde kullanılan çift aslan heykeli güvenlik nedeniyle Kayseri Müzesine götürülen çift Aslan heykeli Niğde müzesinde sergileniyor.

Müzede Sikke basım tekniği ve genel tanımlar, iki pano halinde tanıtılmış, 6 büyük duvar vitrini içerisine, kronolojik sırayla Grek, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami-Osmanlı dönemi sikkeleri ile Selçuklulardan kalma gümüş define ile Kapadokya Krallığına ait Tepebağları definesi yer alıyor.

Ayrıca Aksaray Ihlara Vadisi’nde bulunan “Rahibe Mumyası” (X.yy.) ile Çanlı Kilise’den çıkarılan 4 adet bebek mumyası (XIII. yy.) sergilenmektedir. Müzenin son sergi salonunda ise Etnoğrafik Eserler bulunmaktadır. Bu Etnoğrafik Eserler Bölgenin kaybolmaya yüz tutmuş etnoğrafik kültürünün tanıtıldığı salonda silahlar, el yazmaları, yazı takımları, aydınlatma araçları, halılar, kilimler, âlemler, takılar ve İlhanlı Döneminden kalma eserlerin yanında Kaçar Türklerine ait bir sini teşhir edilmekte.(Adnan Çelebi)

 

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de