162 yıllık tarihi Kilise Kütüphaneye dönüşüyor

162 yıllık tarihi Kilise Kütüphaneye dönüşüyor
162 yıllık tarihi Kilise Kütüphaneye dönüşüyor Admin
Bu içerik 270 kez okundu.
Reklam

Niğde merkez Eskisaray mahallesinde bulunan ve uzun süredir atıl vaziyette olan 1861 yılında inşa edilen Rum Ortodoks kilisesi olan Tarihi Yahya Peygamber (Prodromos) Kilisesi, Şehir Kütüphanesi olarak hizmet vermesi için yapılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

162 yıl önce inşa edilen Yahya Peygamber Kilesinin Şehir Kütüphanesi olarak hizmet vermesi için yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Mustafa Koç, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Tecimer'den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Koç, 162 yıllık tarihi kilisenin kütüphaneye dönüşmesi için yaptığımız çalışmaların sonuna gelmiş bulunuyoruz. Tarihi kilise Ağustos ayında hizmete açılmış olacak” dedi.

Vali Mustafa Koç; “Kütüphane olarak kullanılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü adına tahsis edilen Kilisenin restorasyon, konservasyon ve teşhir-tanzim projeleri hazırlanarak Kayseri Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun onayından geçtikten sonra konservasyon ve restorasyon çalışmalarının yapımı için Kayseri Röleve ve Anıtlar Müdürlüğünce işin ihalesi yapılmış, 19 Eylül 2022 günü yüklenici firma ile anlaşma imzalanmış, 23 Eylül 2022 tarihinde ise yer teslimi yapılarak işin başlatılması sağlanmıştır.  Bugüne kadar yaklaşık 13 milyon 500 Bin TL ödenek temin edilmiş olup restorasyon ve konservasyon çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmıştır. Yapının Kütüphane olarak tefrişatıyla ilgili ihale süreci de çok kısa bir zamanda Kayseri Röleve ve Anıtlar Müdürlüğünce gerçekleştirilerek en geç Ağustos ayı sonlarında Kütüphane olarak hizmete açmayı planlıyoruz” dedi.

Rum Ortodoks kilisesi olan Tarihi Yahya Peygamber (Prodromos) Kilisesi; Merkez Eski Saray Mahallesinde bulunan kilise Bazilika planlıdır. Bazalt cinsi düzgün kesme taş ile inşa edilmiştir. Yanlarda ve ortada altışar sütun üzerine oturan nar teksi vardır. Kilisenin iç kısmı uzunlamasına ikişer sütun ve üç kemerle üç sahına ayrılmıştır. Sütun başlıkları yaprak motifleriyle süslüdür. Kırma çatısı kiremitle örtülmüştür. Ana sahını örten tonozun orta kısmında; ortada Hz. İsa ve etrafında 4 havari tasviri, buna simetrik olarak bitkisel motiflerle süslü rozetler bulunmaktadır. Ayrıca kemer yüzlerinde melek ve havari tasvirleri bulunmaktadır.(Adnan Çelebi)

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de