Niğde’de kız kardeşler erkeklere taş çıkarıyor!

Niğde’de kız kardeşler erkeklere taş çıkarıyor!
Niğde’de kız kardeşler erkeklere taş çıkarıyor! Admin
Bu içerik 534 kez okundu.
Reklam

 

Erkek işi olarak görülen mermer işçiliğinde kadınlar artık erkeklere taş çıkartıyor. Beden gücünün yüksek oranda kullanıldığı meslek grubunda Niğde’de mermercide çalışan kızlar adeta hamaratlıklarını gösteriyor.

BABALARINA YARDIM EDİYORLAR

Babaları İdris Tokdemir’e ait mermer dükkanında babalarına mermer işinde yardım eden Hazal Tokdemir ve Hilal Tokdemir, kendi istekleriyle mermercilik mesleğini öğrenmeye çalışıyorlar. Kız kardeşler mesleği öğrenmek için büyük çaba gösteriyorlar.

BABA TOKDEMİR: KENDİLERİ İSTEDİ

Baba İdris Tokdemir kızlarının kendi isteğiyle bu işe başladıklarını belirterek, “Öncelikle şunu belirteyim kızlarım bana mermer işinde yardımcı olmayı kendileri istedi. Birkaç gün iş ağır geldi ama daha sonra dediler baba biz bu mesleği yapacağız, devam ettireceğiz.

Zaten Afyon’da genelde kadınlar çalışıyor. Kızlarımda çocukluklarında gördüğü için bu işe heveslendi. Zaten kızım resim ve güzel sanat okuyor. Kendisi de heykeltraş olmak istiyor. Onun için de sürekli matkap kullanmak işi. Yani iş makinalarını kullanmaya hevesli kızım. Burada yapacağı çalışma ile matkap tutmayı, çizimi öğrenecek. Ondan sonra da artık mesleğiyle ilgili temeller atılacak.

Bir diğer kızım ise bu sene üniversiteye gidecek nasip olursa, oda aynı şekilde yani herhangi bir iş olmadığı zaman bu mesleği öğrenerek ileride ekonomik özgürlüğünü ele alabilir. İki kızımda burada hem bana yardım ediyorlar hem de meslek öğreniyorlar. 2,5-3 yıldır buraya gelip gidiyorlar, bana yardım ediyorlar. Yaz tatillerini burada çalışarak değerlendiriyorlar” şeklinde konuştu.

KADINLAR HER İŞİ YAPABİLİR

Babasının mermer dükkanında ona yardım eden ve meslek öğrenen Hazal Tokdemir ise kadınların her işi yapabileceğini belirterek, “Aslen Afyonluyuz yaklaşık 10 yıldır Niğde’deyiz. Şu an babama dükkanda yardım ediyoruz, yaz tatilimizi bu şekilde değerlendiriyoruz. Hem babamıza yardımcı olmak açısından hem de ileride bir mesleğimiz olması açısından buradayız.  Afyon’da mermer sektöründe kadın çalışan sayısı çok fazla. Sanayi de içinde kızlar burada ne iş yapıyor ne arıyor falan diye bakıyorlar. Ama kadınlar her işi yapabilir. O yüzden bize karşı tuhaf bakışlar olsa da çok önemli değil, biz önemsemiyoruz. Kadınlar istediği sürece her işi yapabilir” dedi.

BABAM ÇOK YARDIMCI OLUYOR

Babalarının iş konusunda kendilerine çok yardımcı olduğunu belirten Hazal Tokdemir, “Babam da çok yardımcı oluyor. Babam asla hani kadınlar yapamaz gelmeyin işte sanayide ne yapacaksınız demek yerine, bakın bu şekilde yapın öğrenin diye bize yardımcı oluyor, bizlere destek veriyor” dedi.

ELİMİZDE MESLEK OLSUN İSTİYORUZ!

Kız kardeşiyle babasının mermer dükkanında çalışan Hilal Tokdemir ise 3 yıla yakın bir zamandır babalarına yardım ettiklerini belirterek, “16 yaşında lise son sınıf öğrencisiyim. Yaz tatillerimizde 3 yıla yakın bir zamandır babama yardım ediyoruz. Bu işi severek yapıyoruz. Elimizde bir meslek olması açısından. Bazen tuhaf bakışlara maruz kalıyoruz. Bazı arkadaşlarım kafede çalışıyor. İşte ben de sanayide çalışıyorum deyince tuhaf bakıyorlar” dedi.

HEM BABAMIZ HEM USTAMIZ

Hilal Tokdemir, babalarının hem babaları hem de ustaları olduğunu belirterek, “Burada mezar taşı yapıyoruz. Niğde’de sadece biz işlemeli mezar taşı yapıyoruz. Bunu da şuna dayandırıyorum, babam hem babamız hem de aynı zamanda ustamız. Yani düz mezar olarak değil mezarları artık bir sanat şekline getirip motifler işleyerek, farklı kabartmalar yaparak bu işin üstüne katmaya çalışıyoruz” dedi.

HEYKELTRAŞ OLMAK İSTİYORUM

Hedefinin heykeltıraş olmak olduğunu belirten Tokdemir, “Güzel sanatlarda resim okuyorum. Bu tarz şeylere biraz elim yatkın. Normalde de resmi çizerken de ölçü falan alıyorum. Terk farkı burada mermerin üstüne alıyorum, orada kağıdın üstüne. Hedefim heykeltraş olmak. Onun için önce bunları öğrenmem gerekiyor. Fitler kullanmayı, matkap kullanmayı, işte ne biliyim mermeri parçalamayı bölmeyi gibi şeyleri öğrenmem gerekiyor. Bu meslek severek yapılacak bir meslek. Zaten sevmeden yaparsanız pek ayakta duramazsınız. Elinizden geldiğince mesleğimizi sevmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

KENDİNE GÖRE BİR ZORLUĞU VAR

Her işte olduğu gibi mermer işinin de kendine göre zorlukları olduğunu belirten Tokdemir, “Bu işin de zorluğu var ama böyle kadınlar yapamaz deyip geri çekilmek yanlış bir tavır olur. O yüzden elimizden geldiğince öğrenmeye, yapmaya çalışıyoruz.  Babam mesleğine aşık bir adam. Bazen bizi bile unutuyor spiralle bir şeyler keserken. Özellikle oyma mezar taşı yaparken kimseyi duymuyor genellikle. İşine aşık olduğu için çalışırken kendinden geçiyor. Mezar taşı yaparken, mutfak tezgahı ve diğer işleri yaparken elinden geleni yaparak insanları mutlu etmek, aldığı ücreti hak etmek istiyor” dedi.

ÇOCUKLARIMLA GURUR DUYUYORUM

Mermer ustası İdris Tokdemir son olarak kızlarıyla gurur duyduğunu belirterek, Çocuklarımla gurur duyuyorum. Sonuna kadar gelecekleri için her şeyimle arkalarındayım, bunun içinde elimden geleni yapmaya çalışıyorum dedi.(Adnan Çelebi)

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de