Çiftçi kooperatifleşmedikçe bu sorunlar çözülmez

Çiftçi kooperatifleşmedikçe bu sorunlar çözülmez
Çiftçi kooperatifleşmedikçe bu sorunlar çözülmez Admin
Bu içerik 692 kez okundu.
Reklam

 

 

Her evin mutfağında olmazsa olmazlar arasında yer alan soğan tarlada 5 liradan satılırken sofraya kadar geçen sürede 3 katına çıkar soğan fiyatlarını değerlendiren Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar çiftçilerin birleşerek kooperatifleşip aradaki aracılar çıkarıldığında bu sorun çözülür ”dedi.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar; “Bilindiği üzere patates olsun soğan olsun bakıldığı zaman bir yıl para ediyor bir yıl etmiyor.  Tarlada 5 lira olan soğan marketlerde 15 liraya satılıyor, bunun iki mağduru var biri üretici biride tüketicidir. Geçtiğimiz günlerde 20 lira olan soğan bugün 15 liraya satılıyor ama tarladan da 5 liraya çıkıyor. Buda demek oluyor ki çiftçimiz burada zarar ediyor. Tarladan çıkıp pazara kadar geçen sürede bundan para kazanan veya gelir elde edenlerin hiç fedakârlık etmediklerini görüyoruz. Çiftçimiz bir yıl emek vererek üretiyor deposuna koyuyorum emek harcıyor ama istediği değeri alamıyor. Aracılar gelip ürünü çiftçimizden alarak pazara sunana kadar geçen sürede 3-4 el değiştiriyor ve her değişimde ürüne fiyat biniyor. Bakanlıkların buda bir dur demesi gerekiyor.

ÇİFTÇİLER KOOPERATİFLEŞİRSE SIKINTI ORTADAN KALKAR

Çiftçilerin bir araya gelerek kooperatifleşerek tarladan sofraya kadar ulaşacak kesimde aradaki aracıları çıkartarak kar marjını tekrar üretici ve tüketici anlamında paylaştırılmasını istiyoruz. Tarladan sofraya kadar gelen kısımda herkes alacağını alıyor ve iki kesim mağdur oluyor. Onlarda biri üretici biri de tüketicidir. Patates ve soğandaki sorun aşırı sıcakların olmasıyla soğanların erken hasada girmesi ve pazara sunulması. Buradaki sorun soğanın az veya fazla ekilmesinden değil.

PATATES ÜRETİMİNDE SIKINTI YOK

Patatesiyle ünlü bir ilimiz olan Niğde Türkiye’de patates üretiminde ilk sırada yer alıyor. Turfanda olarak bilinen yazlık patateslerin Temmuz ayının başında başlayıp halen devam etmektedir. Şuanda pazarlarda patates 8 ile 10 TL arasında satılıyor. Eylül ayı içerisinde kışlık patates hasatlarımız başlayacak. Mevsimsel olarak yükseliş ve düşüş olabilir oda normaldir. Vatandaşlarımız telaş etmesin ilimizde yeterince patates üretimi yapılmaktadır. (Adnan Çelebi)

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de