Niğde elması 15 ülkeye ihraç ediliyor

Niğde elması 15 ülkeye ihraç ediliyor
Niğde elması 15 ülkeye ihraç ediliyor Admin
Bu içerik 337 kez okundu.
Reklam

 

Türkiye’de elma üretiminde söz sahibi iller arasında yer alan Niğde’de Gala çeşidi elmaların hasadına başlanıldı. Kent genelinde Ağustos ayının ilk haftasında başlanılan elma hasadı Ekim ayının sonuna kadar devam ediyor. Niğde’de bu yıl 575 bin ton elma rekoltesi beklenirken Niğde'de üretilen elmalara, Hindistan, Rusya, Libya ve Irak'ın aralarında yer aldığı 15 ülkeye ihraç ediliyor.

Niğde'de yaklaşık 240 bin dekar alanda elma üretimi yapıldığını belirten Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş; “ "Niğde'de 240 bin dekar alanda üretilen 575 bin ton elmanın yaklaşık 250-300 bin tonu ihracata uygun kalitede ve çeşitlerde üretiliyor ama bunun yaklaşık 100-150 bin tonu ihracata gitmekte. Niğde'de büyük bahçeler, kaliteli yetiştiricilik yapan bahçeler çoğaldı. Bir ivme kazandı, kurulmaya da devam ediyor.  11 milyon civarında ağacımız var. Türkiye'de dikilen ağaç sayısı bakımından birinci sıradayız” dedi.

Elmaların genel olarak Uzak Doğu ülkelerine gönderildiğini ifade eden Baş, geçen yıl Hindistan'a 60 bin tonun üzerinde ihracat yapıldığını, bu yıl daha fazla ihracat hedeflediklerini söyledi.

Bangladeş, Endonezya gibi ülkelere de ihracatın devam ettiğinin altını çizen Baş; “Hindistan, Rusya, Libya ve Irak'ın aralarında yer aldığı 15 ülkeye ihraç ediliyor. Uzak Doğu'nun dışında Orta Doğu ülkeleri, Irak, Suriye hala çok ihracat yaptığımız ülkeler. Libya son zamanlarda ihracatımızın fazla olduğu ülkelerden. Türkmenistan, Türk Cumhuriyetlerinden bazı ülkelere fazla ihracat yapıyoruz. Rusya, elma ithal eden ülkelerde ikinci sırada yer alıyor, şimdi Avrupa ülkelerinden almayınca belki bizden daha çok alacak. Umutluyuz. İhracatımızı inşallah daha da artırarak devam edeceğiz. Yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapıyoruz” diye konuştu.

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş; “Niğde’de üretilen elmalar hava ve iklim şartı nedeniyle aroması ve lezzeti farklı oluyor. Genç elma bahçesi kurulumunda Türkiye'de birinci sıradayız ama elma üretiminde ikinci sırada yer alıyoruz. Bu yıl 575 bin ton rekolte beklentimiz var. Yüksek kaliteli elma üretimi yapmamızdan dolayı ilimizde üretilen elmaların çoğunluğu Hindistan, Çin tarafından başlayıp Avrupa, Amerika´ya varana kadar farklı noktalara ilimizdeki elmaları pazarlıyoruz. Bu sebeple ilimizde elma daha verimli ve daha kaliteli olacağını umut ediyoruz. Elma üretimindeki temel amacımız bahçelerimizi hem daha modernize hale getirmek, hem de gençleştirmeyi ve verimi artırmayı amaçlıyoruz. Genç bahçe kurulumu açısından Türkiye'de 1'inci sıradayız. İlimiz 3-4 yıl sonra Türkiye'de elma üretiminde ilk sırada yer almasını bekliyoruz" diye konuştu.(Adnan Çelebi 

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de