Kenar, TMO Fasulye ’de taban fiyatı belirlesin

Kenar, TMO Fasulye ’de taban fiyatı belirlesin
Kenar, TMO Fasulye ’de taban fiyatı belirlesin Admin
Bu içerik 377 kez okundu.
Reklam

 

Üretimde Türkiye'de 1. sırada yer alan Niğde’de üreticiler bahar ayında ektikleri fasulye hasadına başlandığını belirten Niğde Ziraat Odası başkanı Veli Kenar, Toprak mahsulleri Ofisinin (TMO) geçen yıl olduğu gibi bir taban fiyat belirlemesini, tüccarlarında o taban fiyatı üzerinden almasını istiyoruz

Kenar; “ Fasulye üretiminde Türkiye’de Niğde’nin söz sahibi illerden bir tanesi olduğu belirterek İl genelinde 151 bin dekar alanda ekimi yapılan fasulye hasadında bu yıl yaklaşık 60 bin ton rekolte edilmesi tahmin ediliyor” dedi.

TMO FASULEDE GEÇEN YIL OLDUĞU GİBİ TABAN FİYAT BELİRLESİN

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar; “ ilimizde tarımsal ürünlerde hasat dönemi başladı. Kimi ürünlerin hasat işlemlerinin tamamlarken kimi ürünlerde ise hasat dönemleri yeni yeni başlıyor. Bu yıl tarımsal üretimde verimli bir yıl geçtiğini düşünüyoruz. Ne kadar afatlar olsa da çiftçilerimiz bu yıl afatların fazla etkilemediğini görüyoruz. Şuan ilimizde fasulye hasadı başlanıldı. Fasulye ile birlikte fiyat anlamında tatmin edici bir fiyat görülmüyor. Buradan TMO müdürlüğümüze sesleniyorum, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da fasulye de taban fiyat oluşturularak tüccarların taban fiyatı üzerinden alım yapılmasını istiyoruz. Geçtiğimiz yıl fasulye fiyatı düşük olmuştu ama TMO’nun taban fiyatı belirlemesiyle birlikte fasulye hakkettiği değeri bulmuştu. Bu yıl da aynı şekilde TMO müdürlüğümüzden bekliyoruz. İlimizde bu yıl yaklaşık 60 bin ton rekolte çıkmasını bekliyoruz. Rekolte üzerinden memnun olan çiftçilerimiz fiyat konusunda da memnun kalırsa mutlu oluruz” dedi.

FASULYE’DE 60 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

Kenar; “Niğde’de 2022 yılında 173 bin 70 dekar alanda fasulye ekimi yapılırken 57 bin 505 ton rekolte elde edilirken 2023 yılında ekim alanında azalma meydana gelse de 151 bin dekar alanda ekim yapılırken yaklaşık 60 bin ton rekolte elde edilmesi bekleniyor. Öte yandan geçtiğimiz yıla göre bu yıl fasulyede ekim alanlarının azaldığını ifade eden Baş, yüksek protein ve mineral maddeler içermesi nedeniyle haklı bir üne sahip kuru fasulyenin bu nedenle "Fakirin Eti" unvanını sonuna kadar hak ettiğini ifade etti.

NİĞDE KURU FASULYE ÜRETİMİNDE 1’NCİ SIRADA

Niğde Kuru fasulye üretiminde Türkiye’de 1’nci sırada yer aldığını belirten Kenar; “  İlimizde Kuru Fasulye üretimi 151 bin dekar alanda ekimi yapılırken 60 bin ton rekolte bekleniliyor. İlimiz fasulye ekimi ve rekoltesi bakımında Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır” dedi.

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de