23 yıllık arazi anlaşmazlığı arabuluculuk ile çözüldü

23 yıllık arazi anlaşmazlığı arabuluculuk ile çözüldü
23 yıllık arazi anlaşmazlığı arabuluculuk ile çözüldü Admin
Bu içerik 644 kez okundu.
Reklam

 

 

Niğde'de 23 yıldır çözülemeyen ve 14 kişinin taraf olduğu arazi anlaşmazlığı arabuluculuk uygulaması sayesinde kısa sürede çözüme kavuşturuldu.

Hukuki uyuşmazlıkların mahkemelere göre daha seri ve hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayan, tarafların anlaşmaları ve karşılıklı rızalarına dayanan arabuluculukta çözüme kavuşturulan örnek uygulamalardan biri de Niğde’de gerçekleşti.

Niğde merkeze bağlı Bağlama beldesinde ikamet eden ve 2000 yılında vefat eden Tahir Karakuzu’nun vefatı üzerine kendi üzerine kayıtlı 11 taşınmazın mirasçılar arasında 23 yıldır paylaşılamamış ve bir sonuç alınamamıştı. Mirasçılar,23 yıldır devam eden anlaşmazlığın çözümü için mahkemeye gitmeye karar verdi. Avukatlarıyla görüşen mirasçılardan bazıları mahkeme sürecinin uzun süreceği bilgisi üzerine arabulucuya başvurma kararı aldı.

Arabulucu avukatın yaptığı araştırmalar sonucu, mirasın tarafı olduğu belirlenen 14 kişi tespit edildi. Arabulucu avukat, aralarında Karakuzu’nun torunlarının da bulunduğu 14 kişiyi bir araya getirdi. 14 mirasçı ile görüşen arabulucu, 15 gün gibi kısa bir süre içerisinde tarafları uzlaşmaya ikna etti, 23 yıllık miras anlaşmazlığı arabuluculuk sayesinde mahkemeye gitmeden çözüme kavuşturuldu.

Niğde Barosuna kayıtlı Avukat Arabulucu Özlem Sırakaya; “ 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren Ortakların giderilmesi davası zorunlu Arabuluculuk kapsamına dahil edildi. Bu  kapsamda bize bir başvuru yapıldı. Bu başvurunun konusu 2000 yılında vefat eden Tahir Karakuzu isminde bir vatandaştan kalma 11 adet taşınmazın mirasçılar tarafından paylaşılmaması konusunda bir ortaklığın giderilmesi başvurusu yapıldı. Bu kapsamda 11 taşınmaz ve 14 mirasçı arasında miras sorunu arabuluculuk yoluyla dostane bir şekilde 15 günlük yapılan çalışma neticesinde karara bağlandı. 23 yıldır çözülemeyen miras paylaşımı 15 gün gibi kısa bir sürede çözüme kavuşmuş oldu. Yani yargı yolundan daha kısa bir sürede çözüme kavuşmuş ve zaman kaybını önlemiş oldu. Uzun yıllar anlaşamayan mirasçılar, arabuluculuk müessesi sayesinde aynı masaya oturup anlaşmış oldu." dedi.

Sırakaya; “ 14 mirasçı arasında bu miras paylaşım sorunu 23 yıldır yani Tahir Karakuzu’nun vefatından bugüne kadar gelen bir miras paylaşım anlaşmazlığıydı. Arabuluculuk sayesinde 23 yıldır çözüme kavuşturulamayan miras sorunu Arabuluculuk ile 15 gün içerisinde çözüme kavuşturuldu. Yani mahkemeye gitseydi daha uzun sürerdi herhalde. Arabuluculuk bu konuda daha önemli hale geliyor herhalde. Yargı yoluna gidilseydi bu dava yaklaşık 3 yıl gibi bir süreyi kapsardı” dedi.

23 yıllık bir miras anlaşmazlığının kısa bir sürede çözüme kavuşmasından taraflarında memnun olduğunu belirten Avukat Sırakaya; “ Yani 23 yıldır paylaşılamayan ve hepsi birbirinin, mirasçısı işte kardeşler, yeğenler hepsi birbirinin olduğu için husumete gerek kalmadan kısa bir arabuluculuk süreciyle olayı bitirmiş oldular. Arabuluculukta yargılamadaki gibi haklı veya haksız taraf aranmayıp ortak menfaat göz önüne alınıyor. Ayrıca taraflara da kısa sürede kazanç sağlamış oldu." ifadesini kullandı.(Adnan Çelebi )

 

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de