Yılmaz’dan, Çiftçilere sertifikalı tohum kullanın çağrısı

Yılmaz’dan, Çiftçilere sertifikalı tohum kullanın çağrısı
Yılmaz’dan, Çiftçilere sertifikalı tohum kullanın çağrısı Admin
Bu içerik 271 kez okundu.
Reklam

 

 

Ziraat Mühendisi Rasim Yılmaz, sertifikalı tohumunun çiftçinin verim ve kalite güvencesi olduğunu, aynı zamanda gıda güvenilirliği açısından da önemli olduğunu ve sertifikalı tohum yüksek verimin garantisi demek olduğunu vurguladı.

Yılmaz, şunları kaydetti: "Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenmemiş, hiçbir kontrolden geçmemiş ve tohumluk vasfı taşımayan ürünler, çiftçilerimize tohum adı altında satılıyor. Çimlenme garantisi olmayan, içerisinde başta yabancı ot tohumları olmak üzere farklı tür ve çeşit tohumlar bulunan, doğru ilaçlarla ilaçlanmadığı için hastalık ve zararlılara karşı dayanıksız, tohum denmeyecek özellikteki bu sözde tohumlar ekilmektedir. Sonuçta üretici hem verim ve hem de özellikle kalite yönünden büyük mağduriyetler yaşamakta ve bunun sonucunda da ülke ekonomisi zarara uğramaktadır."

SERTİFİKALI TOHUM YÜKSEK VERİM GARANTİDİR

Çiftçilerin ekim zamanında aldıkları tohuma dikkat etmeleri gerektiğini ve sertifikalı tohum kullanmaya özen göstermeleri gerektiğini ifade eden Yılmaz; “ Üretici arkadaşlar, sertifikalı tohum yüksek verimin garantisi demektir. Sertifikalı tohum Tarım ve Orman Bakanlığı bağlı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından verilir. İçerisinde yabancı ot tohumları olmayan. Yeni üretilmiş üzerinde yılı yazan. İsmi doğru, cinsi doğru, türüne göre ekeceğiniz bitkinin garantisi veren tohumda çiftçi arkadaşların dikkat etmesi geren en önemli konudur. İlimizde patates, fasulye, buğday, arpa, mısır, yonca, pancar yoğun olarak yapılmaktadır. En başta patateste sertifikalı tohumluk, buğday ’da mısırda sertifikalı tohumluk kullanımı son derece önemlidir” dedi.

TOHUM ALIRKEN NE ALDIĞINIZA DİKKAT EDİN

Çiftçilerin tohum alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini açıklayan Yılmaz; “ Çiftçi arkadaşlarımız yeni sezona girerken, dikkat etmesi istediklerimiz şunlardır. Ne tohumu olduğu belli olmayan çuvallarda satılan tohumları, yırtık üzerinde sertifikası olmayan, kazınmış kalemle boyanmış, tarihi geçmiş tohumları kullanmamaları son derece önemli. Tanımadıkları bayilerden tohum almamaları çok daha önemli. İlimizde 60’a yakın bayiimiz var. Bir firmanın da tohum satma yetkisi var. Tohum dağıtıcıları alt birliğine üyesi olan, tohum dağıtıcıları belgesi olan yerlerden gönül rahatlığı ile tohumlarını ala bilirler. Niğdeli çiftçilerimize bu sezonu hayırlı bol kazanlar diliyorum” dedi.(Adnan Çelebi)

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de