Niğde'de meyve ağaçlarına sinek tuzağı yerleştirildi

Niğde'de meyve ağaçlarına sinek tuzağı yerleştirildi
Niğde'de meyve ağaçlarına sinek tuzağı yerleştirildi Admin
Bu içerik 205 kez okundu.
Reklam

 

Çamardı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından üreticiler için önemli bir tehdit oluşturan, elma iç kurdu, kiraz sirke sineği, şeftali güvesi ve Akdeniz meyve sineği ile mücadelede belirlenen lokasyonlara tuzaklar yerleştirildi.

​Zararlılarla Mücadele programı kapsamında yapılan, biyoteknik mücadele yöntemi olan feromon tuzak asımları 2024 üretim sezonu için başlıca Elma İç Kurt'u, Akdeniz Meyve Sineği, Kiraz Sineği ve Sirke Sineği sürveyleriyle başlamıştır. Yapılan bu zararlı mücadelesinde amaç Niğde ilinde üretimi yapılan tarımsal ürünlerin asıl zararlılarıyla erkenden teşhis yapılarak mücadele programı çıkarmak ve bölge çiftçisini bilgilendirmektir.

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş; “ Tarım Orman Bakanlığımız EKÜY (Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi) programı survey çalışmaları kapsamında gönderilen Feromon tuzaklar ile; Elma İç Kurt'u, Akdeniz Meyve Sineği, Kiraz Sineği, Sirke Sineği gibi zararlılarla mücadele etmekte belirgin bir başarı görülmüştür. Bu proje ile ilimiz merkez ilçe ve ilçelerinde meyve bahçelerine yerleştirilmiştir. Hastalık ve zararlı yönden üretimi riske etmemek için tedbirimizi alıyoruz. Arkadaşlarımız sürekli sahadalar. Akdeniz meyve sineğiyle ilgili tedbir amaçlı çalışmalar yapıyoruz. Birinci derecede riskli alanda değiliz ama Mersin ve Adana ile sınır olduğumuz için kontrol ve tedbir amaçlı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tuzak asımlarımız devam ediyor. Tuzaklardan ilaçlama zamanını tespit etmiş oluyoruz. Daha sonra ilaçlama ilanları veriyoruz” dedi.

Biyoteknik Mücadele Nedir?

Zararlıların üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeleri kullanarak normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemlere ''biyoteknik Yöntemler'' denir.

Nasıl Yapılır?

Feromon tuzak sistemleri veya cezbediciler, yumurtlamayı engelleyiciler, kısırlaştırıcılar, böcek gelişmesini engelleyiciler ve kısır böcek salma yöntemi gibi bazı doğal veya sentetik bileşik ya da yöntemler kullanılarak yapılır.

Feromon Nedir?

Dişi böcekler erkek böcekler tarafından kolay bulunabilmek ve çiftleşmek için vücutlarından bir koku sağılar. Bu kokuya ''feromon'' adı verilir. Feromon kokusu yapay olarak üretilip ''yayıcı'' denen ve genellikle polietilenden üretilen araçların içine doldurulur. Feromonlarla zararlıların mücadele popülasyon yoğunluğunu saptamada veya ilaçlamaya karar vermede dolaylı yoldan yararlanılır.

 

 

 

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de