Yerli ve Milli Tohumluk Üretim Çalışmaları devam ediyor

Yerli ve Milli Tohumluk Üretim Çalışmaları devam ediyor
Yerli ve Milli Tohumluk Üretim Çalışmaları devam ediyor Admin
Bu içerik 268 kez okundu.
Reklam

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce yerli ve milli patates çeşitlerinin geliştirilmesi ve toprakla buluşturulması gerçekleştiriyor.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen sonrasında tohumluk satış ve pazarlama hakkı Hakan Gıda ve Tohumculuk A.Ş' ye devredilen tescilli çeşitlerden Niğsah ve Saruhan'a ait süper elit ve ön elit kademe yumru dikimleri Sivas’ın Kangal ilçesi Irmaç köyünde gerçekleştirildi.

Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, bir ürünü çeşitlendirilmesi 10 yılı buluyor, "Islah çalışmalarımız ilk önce melezleme ile başlıyor. Melezleme çalışmaları sonucunda elde ettiğimiz gerçek patates tohumlarımızın 15 bin adet saksıya ekimi yapılıyor. Bu sene itibarıyla ekmiş olduğumuz gerçek patates tohumu hasadını gerçekleştirdik. Yeni çeşit elde edinceye kadar 10 yıl gibi bir süre geçiyor. 2 yıl da tescil aşamasında geçiyor. 12 yılı buluyor. Bazen 15 bin adet elde ettiğimiz ve seleksiyonlar neticesinde yerli ve milli bir çeşit elde etmek için gittiğimiz çalışmalarda hiç çeşit bulamamış olabiliyoruz. Dolayısıyla çalışmalar çok disiplinli bir şekilde gerçekleşiyor" dedi.

ÇOK SAYIDA İLDE ADAPTASYON DENEMESİ

Yerli ve milli patates çeşitleri için birçok ilde adaptasyon denemesi yaptıklarını anlatan Pırlak, "Bu yıl Sivas, Kayseri, Nevşehir ve Niğde bölgemizde bu çeşitlerin adaptasyon denemelerini gerçekleştirdik. Yeni tescile sunacaklarımızın adaptasyon uyumu bizim için oldukça tatminkardı. Bunun dışında doku kültürüyle de yerli ve milli çeşitlerimizin üretimine enstitümüzde devam ediyoruz. Tam kontrollü seramızda, topraklı ve topraksız sistemde yerli ve milli çeşitlerimizin üretimine devam ediyoruz" diye konuştu.(Adnan Çelebi)

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de