Kalın bağırsak kanserine dikkat

Kalın bağırsak  kanserine dikkat
Kalın bağırsak  kanserine dikkat Admin
Bu içerik 1248 kez okundu.
Reklam

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Koray Okur, Ülkemiz istatistiki verilerine göre en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında olmasına rağmen, erken evrede teşhis edilmesiyle kolon kanseri tedavisinde başarılı sonuçlar almak mümkün olduğu gibi dünyada ve ülkemizde kadınlar ve erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında yer almaktadır” dedi.
Kolon Kanseri , İnce bağırsaktan rektuma kadar olan bölüm kalın bağırsak yani kolon olarak ifade edilmektedir diyen Dr. Okur; “ Bu bölgede gelişen kanserlere Kolon (Kalınbarsak) kanseri adı verilir. Genellikle bölgede oluşan iyi huylu adenomatöz poliplerin anormal davranışı sonucunda kanser meydana gelmektedirKolorektal kanserin kesin sebebi bilinmemekte olup en bilinen risk faktörleri şunlardır;Aşırı kilolu veya obez olmak, Fiziksel olarak aktif olmamak, Fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi, Sigara ve aşırı alkol tüketimi, İleri yaş, Ailede benzer kanser öyküsü bulunması,bazı genetik hastalıklar(Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı, Kolon ve rektumda oluşum gösteren polipler, İltihaplı bağırsak hastalıkları)Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur. Örneğin fiziksel egzersiz, aşırı kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanmamak, yüksek lifli, düşük yağ içerikli gıdaları tüketmek bunlardan birkaçıdır” diye konuştu.
Kolorektal kanserlerde en sık görülen belirtilerden bahseden Okur; “  Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi, Bağırsakta tam boşalmama hissi, Dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı), veya dışkı renginde koyulaşma, Karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti, Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı, Sürekli yorgunluk. Tanı:Diğer kanserlerde olduğu gibi kolon kanserleri de iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Belirtiler gelişmeden önce bir kişinin kanser için taranması poliplerin ve kanserin erken tanınmasında yardımcı olur.  Bu nedenle, 50 yaş üstündeki kişiler izlenmeli ve kolorektal kanser için artmış riski olan kişiler daha erken tarama programına alınmalıdır. Taramada ülkemizde “gaitada gizli kan testi” uygulanmakta ve bu testi 50-70 yaş arasındaki herkesin 2 yılda bir yaptırması önerilmektedir.Ülkemizde de KETEM’lerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa; kalın bağırsak kanseri taraması gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir şekilde 2 yılda bir yapılmaktadır. 50 yaşından sonra her 10 yılda bir de kolonoskopi önerilmektedir” şeklinde konuştu. (İsmail Ok)

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de