Kartpostal Geleneği Tarih Oldu
Reklam

Kartpostal Geleneği Tarih Oldu

GÜNDEM - 2024-12-20 14:38:40 Bu içerik 177 kez okundu.

 

Bir zamanların ülke genelinde bayram, yılbaşı ve doğum günü gibi özel günlerde insanların birbirlerine gönderdiği ve kırtasiyelerin önünde sergilenen kartpostal geleneği gelişen teknoloji ile birlikte tarihe karıştı.

Gelişen teknoloji ile birlikte kartpostalların yerini internet yoluyla gönderilen elektronik postalar, cep telefonlarının kısa mesajları aldı.

Niğde merkezde 33 yıldır kırtasiyecilik yapan Erhan Erdil; “ 1990 ile 2000 yılları arasında işyerimizin önünde birbirinden güzel ve ilgi çekici kartpostalları sergiler yoldan geçen vatandaşlar ilgi ile inceler ve almak istedikleri kartpostalları alırlardı. Bu kartpostallar illerin turistik yerlerinin tanıtımına da büyük katkı sağlardı. Ama, gelişen teknoloji ile artık kartpostal geleneğinin kalmadığını ve kartpostal geleneğinin teknolojiye yenildiğini söyledi.

Kartpostalların tamamen tarih olduğunu belirten Erdil, "Artık insanlar her şeyi internet üzerinden yapıyor. Artık hiçbir kitapevinde kartpostal satışı yapılmıyor. Geçmiş yıllarda kartpostal yetiştirmekte zorlanırken şimdilerde bu geleneğin unutulmaması için kartpostalları PTT gibi kurumlar ücretsiz veriyor. Niğde’de sadece bizde bu kartpostal satışı devam ediyor. Şuanda kartpostalların fiyatları normali 5 TL’den simli olan kartpostal çeşitlerini de 10 TL’den satmaktayım.  Eskisi gibi kartpostal meraklısı kalmadı. Kartpostal artık tamamıyla tarih oldu. Her şeyde bir öze dönüş olduğu gibi kartpostalda da yıllar sonra eskiye dönüşün yaşanacağını düşünüyorum. Eskiden iş yerimizin önüne açtığımız kartpostal standına İnsanların da ilgisi yoğundu, çok tercih ediliyordu. Geçmişe ait bir kültürün unutulmaması için kültürün yaşatılması için ücretsiz dağıtılması da olumlu bir şey" dedi.

Kartpostalların bir ilin tanıtımına büyük katkı sağladığını belirten Erdil, "Bir kente bir turist veya bir yabancı geldiğinde ilk olarak kartpostal alırdı. O kartpostallarla o ili daha iyi tanıma fırsatı bulurdu. Ayrıca aldıkları çok sayıda kartpostalları ülkesine götürürdü. Yani o ilin tarihi ve doğal güzellikleri en iyi şekilde tanıma şansı bulurlardı. Şimdilerde ise teknoloji o kadar gelişmesine rağmen yeni kartpostallar çekilmiyor. Aslında daha güzel fotoğraflarla kartpostallar süslenebilirdi. Bir ilin tanıtımını çok iyi yapan kartpostallar maalesef tarihe karıştı" ifadesi kullandı.

Kartpostalların yerini kısa mesajların aldığını belirten Erdil; “ eskiden kısa mesaj olayı olmadığından vatandaşlar kartpostal alıp yakınlarının bayramını, yeni yıllarını ve doğum günlerini kartpostal ile kutlarlardı. Şimdilerde ise kartpostalların yerini kısa mesajlar aldı.  Eskiden bu dönemlerde yani yılbaşına sayılı günler kala kartpostallar kapışılırdı. Şu anda tanesini 5 ile 10 TL’den sattığımız halde en son ne zaman alındığını bile hatırlamıyorum. Okullardan öğrenciler geliyor ödev için alıyorlar. Ben ömrün olduğunda bu iş yerimde bu geleneği yaşatmaya ve kartpostal satmaya devam edeceğim" şeklinde konuştu.(Adnan Çelebi)

DİĞER HABERLER

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!