‘Dişeti hastalığı ihmale gelmez’

Niğde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Naife Yüksel, Genetik faktörler, ağız hijyeninin yeterince sağlanamaması, hormonal değişimler, beslenme yanlışları, sistemik hastalıklar ve sigara kullanımı gibi farklı nedenlerle meydana gelebilen diş eti hastalıklarının ihmale gelmeyeceğini belirtti.

‘Dişeti hastalığı  ihmale gelmez’
‘Dişeti hastalığı  ihmale gelmez’ Admin
Bu içerik 1256 kez okundu.
Reklam

Dişeti hastalığı hakkında bilgi veren Dt. Yüksel, Dişeti hastalığının (Periodontitis) en sık görülen belirtileri dişetlerinin kanaması, kırmızı, şiş ve hassas dişetleri, dişlerden kolay ayrılabilen uzaklaşan dişetleri, dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı, sallanan ve giderek birbirinden uzaklaşan dişler, sürekli kötü ağız kokusudur' dedi.

Dişeti hastalığının tedavisi hakkında bilgi veren Başhekim Dt. Yüksel, Dişeti hastalığının bu aşaması geriye dönüşümlü olabilir. Bazen sadece daha iyi bir ağız bakımı ve profesyonel diş temizliği tedavi için yeterli olabilir. Dişeti hastalığının seviyesine bağlı olarak dişeti uzmanı (periodontolog); diş ve diş taşı temizliğinin yanı sıra küretaj ve kök yüzeyi düzleştirilmesi işlemi önerilebilir. Özel dental aletler kullanılarak plak ve diş taşları dişeti cebinden uzaklaştırılır. Daha sonra kök yüzeyleri düzleştirerek dişetinin dişe sıkı bir şekilde yapışması sağlanır. Bu tedavinin yeterli olmadığı durumlarda dişeti operasyonlarının yapılması da gündeme gelmektedir'diye konuştu.
Dişeti Hastalığının tedavisi hakkında açıklamalarda bulunan Dt. Yüksel, Bu hastalıklar tedavi edilmediğinde, dişin kaybı ile sonuçlanabilmektedir. Genellikle herhangi bir ağrı ile seyretmediğinden, halen çağımızda görülen en sık diş kaybetme nedenlerinden biridir. Genel sağlığımız açısından; periodontal hastalığın büyüklüğü ve şiddetinin önemli bir risk faktörü olduğu artan bilimsel kanıtlarla desteklenmektedir. Dişeti hastalığını önlemek için en az günde iki kere doğru diş fırçalama, en az bir kere diş ipi kullanımı, altı ayda bir düzenli diş hekimi ziyareti gerekmektedir. 
Dişeti çekilmelerinin tedavisinde etkene yönelik tedavi yapılmalıdır diyen Yüksel, daha sonra eğer gerekli ise çeşitli cerrahi yöntemlere başvurarak dişeti çekilmesi kapatılabilir. İleri derecede problemli ve cerrahi olarak tedavi edilemeyen durumlarda dolgu, kron gibi restoratif işlemlere başvurula bilinir' dedi.
(Adnan Çelebi)

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de