"Tarım Teknolojileri" öğrencileri çiftçiliği uygulamalı öğreniyor

Admin
Bu içerik 1506 kez okundu.
Reklam

 

 

Niğde merkeze bağlı Yeşilgölcük beldesinde bulunan Yeşilgölcük Şehit Recep Tektaş Çok Programlı Lisesi Tarım Teknolojileri bölümünde okuyan 9-10-11 ve 12 sınıf öğrencileri, okulda tarım alanında ilaçlama, yaban otları ile mücadele ve ekim işlemleri ile ilgili bilgiler edinerek tarlada uygulama yapıyorlar. Traktör ile ekim alanlarını hazırlayan öğrenciler, sonrasında çapa ile temizlik yaptıktan sonra ekim işlemlerini tamamlıyor.

Okulun özellikle ailesi çiftçi olan çocuklar için büyük avantaj olduğunu söyleyen Okul Müdürü Arif Öztürk, köylerde okuyan öğrencilerin bu fırsattan faydalanarak bilinçli tarımın devam ettirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Öğrenciler, sebze, meyve ve tarla bitkileri yetiştiriciliği, tarım aletleri ve makine kullanımı ile peyzaj ve tarım teknolojileri gibi birçok alanda eğitim alıyor. Öğrencilerimiz traktör tamirinden tutun da birçok tarım aletini rahatlıkla tamir edebilecek seviyeye geldi. Öğrencilerimiz burada herhangi bir parçanın değişimini, bozulan bir parçanın tekrar onarımını öğreniyorlar. Hem teorik hem de pratik eğitim alıyorlar” dedi.

Eğitim gören öğrenciler, okulda oluşturulan sera ve 20 dönüm tarlada domates, salatalık, biber, patlıcan gibi ürünler yetiştiriyor. Okullarında 150 ve 200 metrekarelik dört serada domates, salatalık, biber, patlıcan gibi sebzeler yetiştirildiğini belirten Öztürk, "Okulumuzun 4 tane uygulama serası ve 20 dekarlık bir arazi var. Tarım ve teknoloji alanında öğrencilerimiz uygulama seralarımızda ve tarlamızda teorikte gördükleri dersleri, seralarda pratiğe çeviriyor" dedi.

Seracılığın yanı sıra 20 dekar alanda buğday üretimi yapan öğrencilere bilgi ve tecrübe kazandırdıklarını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti: "Uygulama seralarının yanı sıra seralarımızın arka kısmında bulunan 20 dekarlık bir buğday tarlamız var. Bu tarlamızda buğday yetiştirerek çocuklarımızın hem ülke ekonomisine katkı sağlamalarını, hem de yeni nesil yetiştiricilik, yeni nesil çiftçilik alanında bilgi ve tecrübe kazanmalarını istiyoruz. Son dönemde dünyadaki gelişmelere binaen buğday ile ilgili sıkıntılar yaşanıyor.  Hem ülke ekonomimize katkımız olsun, hem buğdayın yetiştirme tekniklerini öğrencilerimize öğretmek açısından,  yerel çiftçilerimizle birlikte burada buğdayımızı kendimiz yetiştiriyoruz.  Okulumuzda öğrenciler teorik dersler görüyor, üretim çeşitleri bitki teknolojisi ve bunun yanında burada ders alan bir çocuk tohumun ortaya çıkmasından, bitki olmasına, yetişmesine yetiştikten sonra toplanmasına kadar her türlü bilgiyi zaten alıyorlar. Bunu biz burada uygulamalı hale getiriyoruz" dedi.
Kurdukları seralarda öğrencilere topraksız tarımın nasıl yapıldığını, suyun PH dengesinin nasıl sağlandığıyla ilgili eğitimlerin de verildiğini ifade eden Öztürk, eğitim müfredatından aldıkları bilgileri burada uygulamalı olarak gerçekleştirdikleri için daha çok pekiştiğini ifade etti.(Adnan Çelebi)

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
İlkokul öğrencilerine 112 anlatıldı
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de
Konya'nın 'NARKO Tır'ı Niğde’de